Kaipaatko inspiraatiota tai apua?

VINKKEJÄ JA OHJEITA

Olemme sovittaneet paljon erilaisia peruskuolainmalleja ja tiedämme miten peruskuolaintenkin etsiminen voi joskus olla työlästä, sillä mallit näyttävät paljon samalta. Kokosimme tähän artikkeliin omat lempparimme perusmalleista, jotka sopivat käyttöön hyvin monenlaisille hevosille. 

Mistä pitäisi aloittaa? 

Ensimmäisenä on hyvä miettiä hevosen suun kokoa, kuolaimelle olevaa tilaa ja hevosen ratsastettavuutta. Hevosen ratsastettavuus voi muuttua merkittävästi kuolaimen suuosan vaihtuessa, joten erityisesti jos hevosesi tuntuu vastustelevan nykyistä normaalia niveltä tai kolmipalaa - voi olla syytä kokeilla hieman erilaista perusmallia erilaisella paksuudella tai paineella. Hevosen optimaalinen kuolaimen paksuus on normaalisti noin 14-16mm eli monelle hevoselle sopii keskipaksu kuolain jopa paremmin, kuin paksuudeltaan liian ohuet kuolaimet. 

Eläinlääkärin huomiot on tärkeä ottaa huomioon, joten jos eläinlääkärisi on suositellut teille jotakin tiettyä mallia tai sivuosaa tietyn ongelman vuoksi, voi olla turvallisempaa pyytää konsultaatiota meiltä, jotta saadaan anatomisesti oikeanlainen kuolain. Jos eläinlääkäri ei ole huomauttanut erityistä raspausten yhteydessä, niin todennäköisesti hevosesi suu on keskiverto tilavuudeltaan, eikä sieltä ole löytynyt erityisiä kulumia tai limakalvovaurioita, jotka pitäisi huomioida kuolainta valitessa. 

On hyvä myös muistaa yksi tärkeä asia, eli paineherkistyminen. Mikäli hevosellasi on pään heittelyä, kuolaimen vastustelua, alta pois juoksemista tai kiihdyttämistä pidätteestä, kielen heittelyä, ohjan nyppimistä tai muita epätavallisia oireita, niin hevosesi voi olla herkistynyt nykyisen kuolaimen suuosan mallille, sekä voi olla että olet vaihdellut liian vähän kuolainmalleja. Jokainen hevonen tarvitsee useamman kuolaimen, jos haluat välttää sitä, että se ei pääse herkistymään staattiselle aina samaan kohtaan kohdistuvalle paineelle ja tätä kautta saamaan suuhun painevaurioita, jotka aiheuttavat kroonista kipua. Näille hevosille voi usein olla vaikea löytää kuolainta akuutin paineherkistymisen vuoksi, joten autamme mielellään hankalampien asiakkaiden kanssa, sillä jokainen näistä hevosista on erilainen mieltymyksiltään ja siitä miten ongelmaa saadaan parempaan suuntaan. Kuitenkin tässä tilanteessa on tärkein etsiä nykyisen kuolaimen rinnalle kuolainta, jossa paine ei kohdistu samoihin paikkoihin kuin nykyisessä kuolaimessa, eli esim. kielentilaton vs. kielentilallinen. 



Meidän suosikit peruskuolainmalleista 

Marcus sweet iron 




John sweet iron 



Gustav sweet iron 



Maria titanium 



Jack sweet iron 



Mitä yksityiskohtia on hyvässä peruskuolaimessa? 

Olemme havainneet sovituksien kautta, että monet hevoset pitävät hyvin pienistä ja ohuista liitoskohdista kolmipalan tai nivelten keskiosissa. Mitä suuremmat liitokset - sen suurempi mahdollisuus on sille, että liitoskohdat voisivat painaa ikävästi luisia alaharjanteita kohti ja tuoda hevoselle epämukavuutta tai kipua. Joten jos haluat mahdollisimman hevosystävällisen kuolaimen, olisi hyvä että ainakin toisessa käytössä olevista kuolaimista olisi lähes olemattomalta tuntuvat liitoskohdat. 

Nivelkuolaimia on turha pelätä liikaa, sillä ne on anatomisesti turvallisemmat hevosen luisten alaharjanteiden välimitan osalta. Eli suomeksi sanottuna, ne ovat helpommat sovittaa kapeidenkin harjanteiden väliin, johon normaali kolmipala voi painaa ikävästi. Joillekin hevosille on siis selkeästi hyötyä siitä, että käyttää vaihtelukuolaimenaan nivelkuolainta. 

Hyvä peruskuolain on kevyt, mukavan huomaamaton, siinä ei ole liian isoja yksityiskohtia suuosassa ja se tuntuu kädessä sellaiselta, että laittaisit sen mielelllään myös omaan suuhusi. Vaihtelukuolaimina on hyvä harkita myös synteettisiä peruskuolaimia, kuten Beriksen tai Winderenin malleja. Nämä usein ovat joustavia, joten ne antavat erilaista mukavuutta metallisiin materiaaleihin nähden ja hevosen suun limakalvot voivat hyötyä myös metallisen ja synteettisen kuolaimen vaihtelusta. 

Huomaa kuitenkin, että jos hevonen tekee geeli- tai muihin synteettisiin materiaaleihin jälkiä - suuosan anatominen malli voi olla väärä. Hevosen ei kuulu saada jälkiä suoriin muovikuolaimiin, eikä niitä saa käyttää purujälkien kanssa, sillä ne tekevät hevosen limakalvoille tuhoa ja aiheuttavat epämukavuutta. Eli usein muovikuolaimen sopivuuden huomaa siitä, että hevonen ei toistuvassakaan käytössä saa siihen purujälkiä tai muutenkaan pureskele kuolainta. 



Mitä tehdä, jos tämä kaikki tuntuu liian monimutkaiselta? 

Olemme apunasi chatin tai sähköpostin välityksellä, jos tuntuu siltä että kuolainviidakko on liian valtava ja kaipaat tarkempia, henkilökohtaisia suosituksia omalle hevosellesi. :) Teemme maksullista etäkonsultointipalvelua ja kuolainsovituskäyntejä omalla tallilla, joiden kautta saat hyödynnettyä meidän anatomista osaamista, mutta myös monen sadan hevosen näyttämää reaktiokokemusta erilaisten hevosten ja kuolainten sovitusten parissa. Jos tilanteenne on vaikea, suosittelemme ehdottomasti kuolainsovituskäyntiä, sillä pystymme niiden kautta hevosen nähdessämme antamaan paljon tarkempia suosituksia sekä neuvoja ja hevoset näyttävät reaktiot, joihin pääsemme puuttumaan suuntaan tai toiseen. Sinä voit keskittyä ratsastamiseen ja antaa meidän huolehtia kuolaimen pohtimisesta sovituskäynnin aikana.